29. 10. 2008

Don't worry be happy

Vcera som opat spal v kniznici a konecne som si poriadne precital nieco o serotonine. Vlastne to bolo celkom zaujimave citanie, na konci ktoreho som pochopil, preco su triatlonisti take stastne povahy. Takze:

Serotonin (5HT) je znamy ako latka ovplyvnujuca naladu (ma samozrejme aj kopec dalsich funkcii, ako je regulacia spanku, metabolizmu, atd.). Zjednodusene sa vsak da povedat:

Vela serotoninu = stastny clovek. Malo serotoninu = depka > zlost > prip. agresia.

Ako to cele funguje? Zacina to cele pri aminokyseline L-tryptophan, co je prekurzor serotoninu, ktory sa vyskytuje v beznej strave. Vyskum ukazuje, ze pri svalovej praci sa spaluju aminokyseliny s vynimkou tryptophanu. Konkurencia inych aminokyselin klesa, synteza serotoninu moze prebiehat lahsie, a jeho hladina sa zvysuje. = T.j. clovek moze byt stastny, (dokonca aj bez alkoholu), ked zacne trochu hybat zadkom:-)))

Teraz nieco k strave: Pri konzumacii masa a bielkovin je tvorba serotoninu potlacena konkurenciou inych aminokyselin voci tryptophanu = vysvetlenie preco su masozravci agresivni ;-) Naopak, strava bohata na uhlohydraty a chudobna na proteiny aktivuje tvorbu inzulinu, ktory pomaha premene tryptophanu na serotonin = vysvetlenie preco su vegetariani taki easy, ha-ha. (To tiez ciastocne vysvetluje, preco sa pocit stastia dostavi aj po sladkom jedle, alebo cokolade.)

Staci vsak iba jest cokoladu? Je tu jeden problem, a to ze pri nadmernej tvorbe inzulinu si voci nemu telo vytvara odolnost, tj. serotonin sa prestane tvorit. Dokonca pri obezite a cukrovke sa hladina serotoninu znizuje (= vysvetlenie preco je Garfield taky apaticky.)

No a na zaver, zistilo sa, ze slnecne ziarenie zabranuje premene serotoninu na melatonin, a udrziava tak jeho vysoku hladinu. = To vysvetluje preco sme v lete vacsinou stastni, a naopak v zime nachylni na depky.

Btw, triky so serotoninom vyuziva vacsina "naladovych" drog. Tieto bud obmedzuju jeho vstrebavanie a zvysuju tak jeho hladinu (extaza, amfetaminy, kokain), alebo priamo nahradzuju jeho ucinok (LSD, meskalin). Rovnaky mechanizmus vyuzivaju aj lieky-antidepresiva, napr. Prozac.

O dosledkoch asi nemusim pisat, takze my radsej ostanme pri prirodzenej regulacii, t.j. aerobne cvicenie, strava bohata na uhlohydraty, a slnecne svetlo.

Pastecky, tesim sa na vase zvysene hladiny serotoninu na zajtrajsom treningu. Bude polhodinovka s packami ;-)

4 komentáre:

Kilo povedal(a)...

Andrej ty si teraz trafil klinec po hlavicke a ani nevies ako.. JA viem aka je prax a ty si my teraz ukazal vedecke vysvetlenie... Tento clanok by sa mal stat mottom triklubu a to minimalne na sustredenie v MYJAVE :))))).

Stupi povedal(a)...

Kilo z toho vyplyva, ze musis este schudnut pretoze pri dnesnom treningu z teba nesrsalo ziadne nadsenie, radost. A chybal mi tam Cibko ako sleduje nasu tvorbu serotoninu... flakac ;-)

Stupi povedal(a)...

Teda este dodatok, alebo jest menej sladkeho, cize ziadne sladke buchty z Carrefouru :-)

Anonymný povedal(a)...

Takze sportujuci fetak musi byt najstastnejsi clovek na svete:)
Najz